Uluslararası Öncü Eğitimciler Derneği'nin düzenlediği branş zirvelerinin yirmi ikincisi olan, 31 Mart 2011 Cumartesi günü ikincisi düzenlenen Fen Bilimleri Öğretmenleri Zirvesi’nde Türkiye’nin dört bir tarafından 150’i aşkın öğretmen buluştu.
İlköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin, öğretmenlerin ve üniversitelerin fen ve teknoloji bölümü öğretmenliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği zirve Zinde Okulları Eyüp kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Gün boyu büyük bir ilgi ve katılımla gerçekleşen Zirve’nin açılış konuşmasını ev sahibi kurum müdürü Sayın Elif ÇELİKKOLile Dernek Başkanı Gökhan ERENOĞLU yaptılar. Gökhan ERENOĞLU "nitelikli ve özgürlükçü bir öğretmen potansiyelinin gerekli olduğunu" belirtti.
Fen Bilimleri eğitiminde uygulanan özgün yöntem ve tekniklerin tanıtıldığı tebliğ sunumlarının ardından 6 farklı atölye gerçekleştirildi. Atölyeler öncesinde konferans ve bildiri sunumları gerçekleşti.
Açılış konuşmalarından sonra konferans konuşması Fatih GİZLİGİDER tarafından “Eğlendim Ben, Öğrendim Fen” adlı bir sunum ile gerçekleştirildi. Katılımcıların ilgiyle ve eğlenerek izlediği konferansta Fatih GİZLİGİDER, Fen Bilimleri dersinde ‘İlgisiz öğrenci her yerde var. İşte ben İlgisiz öğrencinin dikkatini nasıl çekerim diye düşünmeye başladım ve derste önce kendimi eğlendirmeye karar verdim. Benim için sınıf sahne ben sınıfta eğlenmeyi seviyorum, öğrencilerime de ben eğlenirken siz öğrenirseniz bilmem diyorum. Siz de kendi öğretmenlik kariyerinizi oluşturmaktan vazgeçmeyin. Yeni tarz oluşturmak önemlidir. Dersin girişinde ilk olarak öğrendikleri konuların günlük hayatta ne işe yaracağını söylüyorum, çocukların merak duygusunun artmasını sağlamaya çalışıyorum.’ ifadeleri ile kendi öğretmenliğinden örnek verirken katılımcılara da ilham kaynağı oldu. Serdar YAZICI “Hayat Fenle Fen Senle Güzel” adlı tebliğini sundu. Sunumunda öğretmeyi dert edince yolun açıldığına dikkat çekti. Mustafa DEMİR ‘’Bilim Yazma Aracı ile Araştırma Sorgulama’’adlı tebliğini sundu. Süleyman Kale ‘’Ekonomik Materyallerle STEM’’ adlı tebliğini yapıp "STEM diyebilmemiz için diğer derslerden de yapılan çalışmanın içerisinde olması gerektiğine" dikkat çekti.
Öğleden sonra aynı anda gerçekleşen 6 farklı atölye ile dinleyiciler yaparak yaşayarak deneyimledikleri atölyelere aktif katılım sağladı. Zirvede atölyeler, tekrar atölyeleri olarak iki defa yapıldı. Böylece dinleyicilere birden fazla atölyeye katılım imkanı sağlandı. Dinleyiciler konferans salonunda ise poster sunumları ziyaret etti.
Zinde Okulları’na ev sahipliğinden ve kıymetli katkılarından ötürü teşekkür ederiz.
Zirve resimlerine ve videolarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
ATÖLYELER:
Uzaya Yolculuk - Ferdi ÜNAL / Ayşe Büşra UZUN
Oyun ve Etkinliklerle Fen Bilimleri - Fatma AKÇAY
Çay Bilimi - Serdar YAZICI
Öğrenme Tasarımı: Eğitim Dünyasına STEM'imdir - Melih GÜNDÜZ
Keşfederek Öğrenme - Züleyha SEZİKLİ
Fen Bilimlerinde Eğitsel Oyun - Nur ARIN
POSTERLER:
Doğa Bilinci ve Doğayı Keşfetme – 1, 2 – Aslıhan DİKMEN
Açık Hava Basıncı ve Suyun Kaynama Noktasının Yükseklikle Değişmesi – M.Nihat TAPAN