Velisi Olmayan Öğretmenler
2016 yılında önceki yıllardan farklı olarak saat uygulamasında Bakanlar Kurulu tarafından yeni bir karar alınmıştı. Resmi Gazete ’de yayımlanan kararın bir kısmı şöyle: Gün ışığından daha fazla yararlanmak için tüm ülkede 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00 itibari ile bir saat ileri alınarak başlatılan yaz saati uygulamasının bütün bir yıl boyunca uygulanması kararlaştırılmıştır. Böylece gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “ 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması “ şeklindeki ifade yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu karara göre ülkemizde artık ikili saat uygulaması yürürlükten kalkmış ve görünürde artık tek bir saat sistemi uygulamasına geçilmişti. Elbette ki bu kararın olumlu ve olumsuz bir takım sonuçları tartışılmıştı. Avrupa Birliği Ülkeleri ve özellikle ABD ile aramızdaki saat farkının arttığı vurgulanmış ve dikkatler bu konu üzerinde bir süreliğine de olsa toplanmış, saat farkı tartışmaları bu şekilde yoğun ülke gündemimize girmeyi başarmıştı.
Fakat gözlemlendiği kadarıyla saat uygulamasının eğitim açısından doğurguları bu tartışmalar içerisinde yer almamış hatta gündeme girmeyi bile başaramamıştı. 2016 yılında ikili öğretim yapılan okullarda dersler saat 07.00’de başlamış fakat güneş saat 07.35 ‘ de doğduğundan birçok öğretmen ve öğrenci yıllar boyu sürdürdükleri –günaydın- şeklindeki selamlaşmayı gerçekleştirdiklerinde günün aydın olmadığı hatta uzun süre aydın olmayacağı gerçeğini uzun süre içselleştirememişti. Öyle ki hala sabah karanlıkta birbirlerine günaydın diyorlardı. İşin alışkanlıklarımızla ilgili mizansen sayabileceğimiz kısmı bir yana, geçtiğimiz yıl birçok öğrenci evi okula yakın dahi olsa, okula karanlıkta tek başına gelmekte zorlanmıştı. Okula karanlıkta gelmekte zorlanan sadece öğrenciler değildi elbette. Bu durumda öğretmenler de -özellikle öğretmen hanımlar- zorluklarla karşılaşmıştı.
Şöyle ki 25 yaşında genç bir öğretmen okula gelirken karanlıkta sokakta tek başına yürümekten endişe duyduğu için okulun bir üst sokak yukarısına kadar her gün annesi koluna girip, kızının korkmaması ve başına bir şey gelmemesi için Onu okula bırakmaktaydı. Öğretmen ve öğrenciler evi okula ne kadar yakın olursa olsun sabah erken saatler de karşılarına çıkan köpeklerin aşı kartı olup olmadığını telaşla düşünemiyor aksine evleri okula ne kadar yakın olursa olsun, okula anne-babaları olmadan emniyetli bir şekilde gelemeyeceklerini düşünüyorlardı.
Bu yıl İstanbul Valiliğinin aldığı karara göre ikili öğretim sisteminin uygulandığı okullarda ilk ders 08.00’dan önce başlayamayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre Kasım ayı itibari ile güneşin batış saati 17.50’leri bulacaktır. Fakat bu defa da sorun şu ki derse öğlen başlayan öğrenciler okuldan ancak saat 18.30/ 19.00 arasında çıkabilmektedir. Sabah derse karanlıkta gitmek zorunda kalan öğrencilerin mağduriyeti giderilebilmiş fakat bu defa da akşam eve geç saatte gidecek öğrenciler mağdur olacaktır. Akşam saatlerin de havanın daha da kararması ile belki de Onu okuldan alacak bir ebeveyni olmayan öğretmen ve öğrencilerin ne yapacağı merak konusu.
Merve EKİNCİ
|