Eğitimin Adı: Büyük Eğitimciler
Uygulandığı Birim: Genel Eğitim Atölyeleri, Eğitim Akademisi
Süre: 18 Saat (60 dk.)
Eğitimin İçeriği:
Felsefe, imkânın bilgisidir. Dünya, insanın ürünü olduğuna göre, dünya, insanın verdiği biçimle kimlik kazandığına, dünyaya biçim veren insan(ın) zihnindeki tasarımın menşei felsefe olduğuna göre, dünyayı anlamanın temel araçlarından biridir felsefe; o nedenle söz konusu eğitim ise felsefey(l)e daha fazla bakmak, kavramak, konumlandırmak yerindedir.
Nasıl bir insan yetiştirmek istiyoruz? Biz kimiz? İnsan yetiştirmeye bizi kim memur etti? Amacımız ne? Hangi dünya görüşüyle hareket ediyoruz? Neredeyiz? Çağın ruhuna ya da Zeitgeist'a olan mesafe(miz) nedir? Bu soruların yanıtı, eğitim felsefesini ya da eğitimin felsefi temellerini dile getirir.
Doğan Kuban'ın "Uygarlık bilgiler bütünü değil davranışlar bütünüdür." ve Ziya Paşa'nın"Ayinesi iştir insanın lafa bakılmaz." sözünden hareketle kuramsal bilgiler ortaya koyanların yanında yaşamlarıyla da öğretilerini destekleyenler vardır ki bunlar tarihte saygıyı en fazla hak edenlerdir.
Bunlardan seminer kapsamına alınan filozoflar Sokrates, Farabi, Gazzali ve Kant'tır. Filozofların yanında ele alınacak eğitimciler Ahi Evran, Evhadüddin Kirmani, Comenius, Emrullah Efendi, Satı Bey ve Nurettin Topçu'dur.
İnsanlığın muallimleri olan bu Büyük Eğitimciler temel metinler üzerinden tartışılacaktır.
|