Kitap adı: Türk Romanında Avrupa (1872-1900)
Yazar: Ahmet Koçak
Kitap Tanıtımı:
Edebî eserler, milletlerin hayatlarındaki önemli sosyolojik değişim ve dönüşümleri en geniş ve farklı yönleriyle yansıtan metinlerdir. “Sokağa tutulan bir ayna” olarak da tanımlanan romanlar,toplumların yaşadığı değişim ve dönüşüm süreçlerini her yönüyle, geniş şekilde ortaya koyarlar.
XIX. yüzyıl Osmanlı’nın yüzünü Batı’ya döndüğü, siyasî, fikrî ve edebî alanda hızlı yenilik ve değişimlerin yaşandığı bir yüzyıldır. Türk Romanında Avrupa adını taşıyan bu araştırmanın hedefi de özellikle on dokuzuncu yüzyılda Türk aydını ve edebiyatçısı tarafından bir rüya olarak görülen Avrupa’nın kültür ve medeniyetine dair meselelerinin romanlara nasıl yansıdığını incelemek olmuştur.
Genel hatlarıyla “Türk Romanında Avrupa” ve “Türklerin Avrupa Algısı” gibi iki temel düşünce etrafında şekillenen eserde Ahmet Midhat Efendi, Şemseddin Sami, Namık Kemal, Samipaşazâde Sezai, Recaizâde Mahmut Ekrem, Mizancı Murat, Fatma Âliye Hanım, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Nabizâde Nazım, Safveti Ziya ve Safvet Nezihi gibi Türk edebiyatının öncü isimlerinin romanlarında yer alan Avrupa kültür ve medeniyetine ait değerlerle beraber, bunların romanlar üzerinden sosyal hayata nasıl yansıdığına yer verilmiştir.
|